Tover een lekkere lasagne op tafel met dit recept

hoofdgerecht lasagne

Heerlijke lasagne

Lasagne is een heerlijke Italiaanse ovenschotel waarmee je eindeloos kunt variëren. Met de basis van een goede saus, stevige lasagnebladen en een mooie laag kaas bovenop zet je keer op keer een goede maaltijd op tafel. In dit recept vullen we de lasagne verder met veel verschillende groenten, waardoor het niet alleen een erg lekker, maar ook nog een redelijk gezond recept is. Dat wordt smullen!

Dit heb je nodig voor een goed gevulde lasagne

  • 9 lasagnebladen (genoeg voor 3 lagen, afhankelijk van jouw ovenschaal)
  • 250 gram champignons
  • 1 courgette
  • 1 prei
  • 1 aubergine
  • 2 paprika’s in een kleur naar keuze (bijvoorbeeld rood en geel)
  • 300 gram (vegetarisch) gehakt
  • 70 gram tomatenpuree
  • 400 milliliter gezeefde tomaten
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 groente bouillonblokje
  • Italiaanse kruiden
  • Peper en zout
  • 100 gram geraspte kaas
  • Boter om in te bakken en de ovenschaal in te vetten

Zo maak je dit lasagne recept klaar

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de ovenschaal alvast in met een beetje boter. Was alle groenten (vooral de prei heeft vaak wat extra aandacht nodig) en snijd ze in blokjes of plakjes.

Verwarm een pan

Verwarm een pan op het vuur met een beetje olie of boter en bak het gehakt rul. Breng het gehakt alvast een beetje op smaak met wat Italiaanse kruiden. Voeg daarna de groente toe en bak dit een paar minuten mee. Schep de tomatenpuree in de pan en meng dit met een spatel. Laat het mengsel dan weer een paar minuten bakken.

Tomatenblokjes toevoegen

Voeg nu de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten aan het geheel toe. Verkruimel het bouillonblokje en schep het mengsel goed om. Breng de saus aan de kook en laat het, onder af en toe roeren, 20 minuten pruttelen. Voeg eventueel wat peper en zout toe om de saus verder op smaak te brengen.

Saus in ovenschaal

Pak de ovenschaal en schep hier een flinke laag saus in. Bedek deze dan met een paar lasagnebladen. Schep hier vervolgens weer een laag saus op en leg hier weer lasagnebladen bovenop. Doe dit totdat de ovenschaal vol is (of je saus bijna op). Zorg ervoor dat je eindigt met een laag saus. Strooi hier de geraspte kaas overheen.

Doe dit lasagne recept 30 minuten in oven

Zet de lasagne nu zo’n 30 minuten in de oven. Let op dat de precieze baktijd kan variëren per oven. Haal de lasagne na de baktijd uit de oven en laat deze nog 5 minuutjes staan, voordat je deze aansnijdt. Geniet ervan!

Variatietip: bechamelsaus

Bechamelsaus is een witte, romige saus die in veel recepten heerlijk smaakt. Ook lasagne met bechamelsaus is een goed idee. Je maakt de saus heel gemakkelijk zelf. Smelt hiervoor 50 gram boter in een pannetje. Voeg hier 50 gram bloem aan toe en roer dit heel goed door. Laat deze roux (de basis voor een saus) enkele minuutjes zachtjes bakken. Meet 600 milliliter melk af en voeg deze in kleine scheutjes aan de roux toe en roer goed. Let er op dat het scheutje melk helemaal is opgenomen, voordat je weer een scheutje toevoegt. Ga zo door totdat de hele melk op is en je een gladde saus over hebt. Breng dit op smaak met een beetje peper en zout.

Bij het opbouwen van de lasagne schep je steeds een beetje bechamelsaus bovenop de tomatensaus. Zo krijgt je lasagne recept nog meer smaak.

Meest recente lasagne recepten