Heerlijk verwarmende stoofschotel

hoofdgerecht recept stoofschotel

Zet vanavond een heerlijk verwarmende stoofschotel op tafel

Een stoofschotel is zo’n typisch recept waarmee je alle kanten op kunt. Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten, waardoor je keer op keer een lekkere maaltijd op tafel tovert. Vooral op koude herfst- en winteravonden is een lekker verwarmende stoofschotel een geweldig idee. In dit recept vertellen we je precies hoe je een klassieke hachee op tafel zet. Het zachte stoofvlees met de kenmerkende kruiden vormen de ideale wintermaaltijd. Serveer de hachee met aardappelpuree en rode kool om de klassieke maaltijd compleet te maken.

Dit heb je nodig voor de klassieke stoofschotel

  • 700 gram runderlappen of hacheevlees
  • 3 grote uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 eetlepels bloem
  • 500 milliliter water
  • 1 runderbouillonblokje
  • 50 gram (room)boter
  • 2 theelepels suiker
  • 4 theelepels tomatenpuree
  • Paprikapoeder
  • Peper en zout

Zo maak je de hachee klaar

Het maken van hachee is niet moeilijk, maar het kost wel flink wat tijd. Het vlees moet zo’n 3 uur pruttelen om zo heerlijk zacht te worden. Daarom is deze hachee een heerlijke maaltijd in het weekend of op dagen dat je tijd over hebt.

Snijden van vlees

We beginnen met het snijden van het vlees. Snijd het vlees in blokjes van zo’n 3 centimeter groot. Versnipper ook alvast de uien op een snijplank. Verhit dan een (braad)pan met de boter op het vuur en voeg het vlees toe. Bak het vlees rondom aan. Voeg daarna de uien toe en bak deze even mee.

Breng de stoofschotel op smaak

Breng het vlees op smaak met het paprikapoeder, zout en peper. Voeg daarna de bloem toe en meng dit goed door het vlees en de uien heen. Schep ook de tomatenpuree in de pan en bak dit ook enkele minuten mee. Voeg nu het water, het bouillonblokje, de suiker en de laurierblaadjes aan het mengsel toe. Breng het nu aan de kook en leg het deksel vervolgens schuin op de pan.

2,5 pruttelen

Laat de hachee zo’n 2,5 uur zachtjes pruttelen met het deksel schuin op de pan. Haal dan het deksel van de pan af en laat de hachee nog ongeveer een half uur verder pruttelen. De saus krijgt nu de kans om mooi in te dikken. Is de saus te dik geworden? Voeg dan voorzichtig een beetje extra water toe.

Klaar?

Is de hachee klaar? Haal dan de laurierblaadjes uit de pan en serveer de hachee met aardappelpuree en rode kool. Je hebt nu een klassiek wintergerecht, waar je heerlijk van kunt smullen. Heb je nog wat over? De dag daarna is de hachee vaak nog lekkerder! Bewaar de restjes maximaal 3 dagen in de koelkast of vries ze maximaal 3 maanden in.

Combineer je stoofschotel met aardappelpuree

Hachee met aardappelpuree is een klassieke combinatie, maar de stoofschotel is ook met andere gerechten heel erg lekker. Serveer er bijvoorbeeld dikke frieten bij of kies voor een combinatie met rijst. Net wat anders en ook heel erg lekker!

Meest recente stoofschotel recepten