Pittige pompoensoep als warme avondmaaltijd

pompoensoep hoofdgerecht

Pittige pompoensoep

Lekker opwarmen doe je ‘s avonds met een kom van deze pittige pompoensoep. Terwijl de rode peper in dit recept de soep een pittige smaak geeft, zorgt de kookroom ervoor dat het ook nog eens een heerlijk romige soep is. Het pittige van de peper en het romige van de kookroom balanceren elkaar perfect uit.

Eenvoudig te bereiden

Het maken van deze pompoensoep is ook nog eens hartstikke eenvoudig. Je hebt deze soep binnen een half uurtje op tafel staan. Dat wordt smullen!

Dit heb je nodig voor deze pittige pompoensoep

  • 1 flinke flespompoen
  • 1 gele ui
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 milliliter kookroom
  • 1 grote aardappel
  • 2 winterpenen
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 liter water
  • Peper en zout
  • Olie om in te bakken

Zo maak je de pittige pompoensoep klaar

We beginnen met het schoonmaken van de flespompoen. Schil de pompoen, verwijder de pitten en het vruchtvlees en snij de pompoen in blokjes op een snijplank. Maak daarna de ui schoon en versnipper deze. Maak ook de winterpenen schoon en snijd deze in halve plakjes. Neem de teentjes knoflook en maak deze schoon. Gebruik een knoflookpers of snijd ze in hele kleine stukjes.

Schil de aardappelen

Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Neem de rode peper en snijd deze ook fijn. Wil je de soep niet te pittig maken? Verwijder dan eerst de pitjes. Dit scheelt veel.

Bak de groenten

Neem nu een grote soeppan en verhit hierin de olie. Fruit de ui en de knoflook even op laag vuur. Voeg de rode peper toe en bak deze eventjes mee. Voeg daarna de aardappel, de pompoenblokjes en de wortel ook toe aan de pan en bak het geheel een paar minuutjes op middelhoog vuur.

Bouillon toevoegen

Voeg het water en de bouillonblokjes toe aan de soeppan. Breng de soep aan de kook en laat het zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen. Haal het dan van het vuur af en pureer het met een staafmixer totdat je een gladde soep hebt. Voeg de kookroom toe en meng dit er goed doorheen voor een romige smaak. Breng de soep op smaak met peper en zout en je kunt aan tafel. Eet smakelijk!

Geen fan van pittig?

Heb je wel zin in pompoensoep, maar houd je niet zo van pittig? Vervang de peper in dit recept dan door een appel. De pompoensoep krijgt dan een heerlijk zoete nasmaak. Je kunt ook een beetje sinaasappelsap in het recept gebruiken om de soep van een zoetig smaakje te voorzien.

Variatietip: pittige pompoensoep met kipreepjes

Wil je deze pompoensoep nog iets gevulder maken? Voeg dan voor het serveren wat gerookte kipreepjes aan de soep toe. Ook is het lekker om zelf croutons te maken van oud brood en deze aan de soep toe te voegen. Snijd hiervoor een paar sneetjes brood in blokjes. Doe deze samen met wat kruiden naar keuze in een kom en besprenkel met olijfolie. Bak de croutons daarna in een koekenpan met wat olie rondom bruin en knapperig.

Meest recente soep recepten