Zelfgemaakte chocolade mousse

zelfgemaakte chocolade mousse

Zet zelf de lekkerste chocolademousse op tafel

Chocolademousse is zo’n nagerecht waarmee je bijna iedereen blij maakt. Een goede chocolademousse is vol van smaak en tegelijkertijd toch lekker luchtig. Gelukkig is het heel eenvoudig om zelf zulke chocolademousse te maken. Je bent maar een kwartiertje bezig en de koelkast doet daarna de rest van het werk voor je. Daarbij maken we voor deze mousse geen gebruik van rauwe eieren, waardoor ook zwangeren en kleine kinderen de mousse veilig kunnen eten. Een perfecte afsluiter van elk diner.

Deze ingrediënten heb je nodig voor de chocolademousse

  • 200 gram chocolade naar keuze
  • 500 milliliter slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Eventueel een snufje zout

Zo maak je de chocolademousse zonder ei

Het maken van deze chocolademousse is heel erg simpel. Houd er wel rekening mee dat de mousse na het bereiden minstens 2 uur in de koelkast moet opstijven. Maak de mousse dus ruim voordat je het wilt serveren.

Verwarm pannetje met water

Zet een pannetje met water op het vuur en verhit deze. Neem een tweede pannetje of een hittebestendige kom en laat deze op de eerste pan rusten. Let er hierbij op dat de bovenste pan of kom het water in de onderste niet raakt. Op deze manier gaan we de chocolade langzaam laten smelten. Breek de chocolade in stukjes en leg dit in de bovenste pan. Laat de chocolade langzaam smelten, terwijl je het af en toe doorroert.

Klop slagroom stijf voor je chocolade mousse

Terwijl de chocolade smelt kun je slagroom met de vanillesuiker stijf gaan kloppen. Wil je een extra zoete mousse? Voeg dan een extra zakje vanillesuiker toe. De slagroom moet een beetje lobbig worden, maar hoeft niet helemaal stijf geklopt te worden. Zo behoud je de luchtigheid in de mousse.

Laat chocolade afkoelen

Als de chocolade helemaal gesmolten is, laat je deze even een paar minuutjes afkoelen. Spatel de chocolade daarna voorzichtig door de opgeklopte slagroom heen. Doe dit net zolang tot alle chocolade door de slagroom zit. Proef de mousse even en voeg, als je dit lekker vindt, een snufje zout toe. Zet de kom daarna in de koelkast en laat de mousse minstens 2 uur opstijven.

Serveer de chocolade mousse

Haal de chocolademousse 10 minuten voor het serveren uit de koelkast, zodat deze een beetje op temperatuur kan komen. Schep de mousse in mooie bakjes of op bordjes. Of gebruik een spuitzak om de chocolademousse in een vormpje te spuiten. Serveer het samen met bijvoorbeeld rood fruit en een beetje slagroom en je hebt een geweldig dessert waar iedereen van zal genieten.

Welke chocolade kies jij?

Met dit gemakkelijke chocolademousse recept kun je de chocolademousse helemaal naar jouw smaak aanpassen. Ben je dol op donkere chocolade? Kies dan chocolade met minstens 70% cacao voor een volle chocoladesmaak. Maar ook met melkchocolade of zelfs witte chocolade is deze mousse heerlijk. Wil je nog verder variëren? Voeg dan eens wat kokosrasp aan de mousse toe. Dit geeft het dessert een verrassende twist. Pas de hoeveelheid suiker en de eventuele toevoeging van het zout wel aan op de gebruikte chocolade en andere ingrediënten. Zo zet je keer op keer een heerlijk nagerecht op tafel.

Meest recente nagerechtrecepten