Begin met een goede basis cake en varieer zoveel als jij wilt

cake bakken

Met een goed basis cake recept kun je alle kanten op

Zo’n basisrecept leent zich voor eindeloze variaties. Voeg bijvoorbeeld cacao en walnoten toe voor een heerlijk rijke cake. Of kies voor een vleugje citroen om een frisse cake op tafel te zetten. Maar ook een appel-kaneel cake, een cake met blauwe bessen of een cake met banaan zijn allemaal heerlijk. We vertellen je hier hoe je een goede basis cake bakt, zodat je daarna je eigen heerlijke creaties kunt gaan maken.

Het cake recept voor een cake van 25 centimeter

  • 200 gram (room)boter
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 200 gram bloem
  • 1 flinke theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)

Zo maak je de cake

Het maken van de cake is heel eenvoudig. De oven doet het meeste werk voor je. We beginnen dan ook met het voorverwarmen van de oven op 175 graden. Let op dat het per oven kan verschillen. Soms is het beter om de oven op 160 graden te zetten. Dit is een kwestie van uitproberen.

Kamertemperatuur

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vet de cakevorm in met boter en bekleed de vorm met bakpapier. Heb je geen bakpapier? Dan kun je de zijkanten en onderkant ook met een beetje bloem bestuiven. Neem een grote kom en meng hierin de boter, de suiker, de vanillesuiker en het zout goed door elkaar. Voeg daarna één voor één de eieren toe en blijf goed mixen totdat je een glad mengsel hebt.

Bloem en bakpoeder toevoegen

Nu gaan we de bloem en het bakpoeder toevoegen. Doe dit in kleine beetjes per keer en mix tussendoor goed door, zodat het mengsel glad en luchtig blijft.

Invetten cakevorm

Stort het beslag nu in de ingevette cakevorm. Zet de cake in de oven en bak deze in zo’n 60 tot 75 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake al gaar is. Prik de satéprikker in het midden van de cake. Blijft er geen beslag meer aan de prikker plakken? Dan is de cake gaar en mag deze uit de oven.

Afkoelen van de cake

Laat de cake nu eerst even afkoelen en stort het daarna op een rooster. Laat de cake op het rooster verder afkoelen en geniet van een heerlijk plakje zelfgebakken cake!

Eindeloos variëren met dit cake recept

Met dit recept bak je keer op keer een verrassende cake. In het basisrecept voegen we alleen wat vanillesuiker toe, waardoor de cake een subtiele vanille smaak krijgt. Wil je liever een frisse cake? Voeg dan wat citroenrasp toe. Ook stukjes appel met kaneel geven deze cake een heerlijke smaak. Net zoals wat cacaopoeder. Op die manier kun je steeds weer nieuwe variaties op dit basisrecept verzinnen.

Maak leuke cupcakes

Bak je liever cupcakes dan een grote cake? Ook dat kan met dit recept uitstekend. Bereid het beslag op dezelfde manier, maar schenk het beslag in 12 cupcake vormpjes. De kleine cakejes hoeven ook wat minder lang in de oven. Ze zouden na zo’n 20 à 25 minuten gaar moeten zijn. Let op dat dit per oven kan verschillen, dus controleer de cakejes regelmatig met een satéprikker. Daarna kun je de cakejes leuk versieren en je hebt een fantastische traktatie. Dit simpele recept is ook erg geschikt om samen met kinderen te maken.

Liever zelfrijzend bakmeel?

In dit recept gebruiken we bloem met een theelepel bakpoeder, maar als je liever met zelfrijzend bakmeel werkt, kan dat ook zeker. Vervang de 200 gram bloem dan door 200 gram zelfrijzend bakmeel en laat de bakpoeder weg. Het resultaat zal ongeveer hetzelfde zijn.

Meest recente cakerecepten